Mardrömmar.

Image and video hosting by TinyPic

Typiskt. Jag försvann härifrån en sväng ändå. Men det gick inte att ladda upp bilder på hela förra veckan och orkade verkligen inte försöka fixa det. Haha, fasiken. Det fungerade inte nu heller så fick använda en annan sida för att lägga upp den. Hoppas att kvalitén inte blev katastrofal. Här ovan ser ni min nya favorittröja btw. Jag är rätt efter i marmortrenden, men nu har jag blivit halvt besatt.

Förra veckan var rätt bra ändå. Roliga event som jag faktiskt tog mig iväg på! Sömnen sådär dock. Jag känner typ för varje vecka ”Nu kan det inte bli värre” Haha, tji fick jag. Jag har haft mardrömmar i perioder senaste året. Men senaste veckorna har varit helt fruktansvärda. Och oftast utspelar dom sig här hemma. Att någon är här i lägenheten och vill mig illa. Lite som sömnparalyser men jag vet att det är en dröm och ingen paralys för jag rör mig och försöker ta mig härifrån. Det var tack och lov ett tag sedan jag upplevde en paralys. Inte sedan jag bytte sovrum. Men nu har jag blivit så van så att jag vet direkt när jag drömmer och försöker väcka mig själv( att nypa mig själv i armen fungerar inte, haha…) Jag lyckas alltid förr eller senare men det är som att när jag vaknar kan jag inte hålla mig vaken. Typ som att drömmen drar tillbaka mig? Gud, det låter ju helt sjukt. Men det är så det känns. Jag försöker skrika på mig själv att vakna och hålla mig vaken, men jag är oftast inte stark nog. Jag somnar om och drömmen fortsätter där den slutade.

Jag har också börjat uppleva smärta i drömmarna. Att någon slår mig eller håller i mig hårt. Och det gör SÅ ont. Så ont som jag kan tänka mig att det gör i verkligheten, och så fort jag vaknar är smärtan borta men jag lyckas bara hålla mig vaken någon sekund, sen är jag tillbaka till drömmen och till smärtan. Inatt var det någon som slog mig i magen stenhårt och höll mig i nackan med andra handen. Och det var inget mänskligt. Och det var här i lägenheten. När jag väl vaknade somnade jag om säkert fem-sex gånger innan jag lyckades hålla mig vaken. Efter det vågade jag inte somna om, så jag var vaken från 02 till 10 imorse då jag flyttade mig till soffan. Men jag var trött så att jag somnade.

Jag minns inte alla drömmar jag hade under dom säkert 10-12 gångerna jag vaknade och somna om, men varje gång hade jag ont. En av drömmarna var att någon försökte kasta ner mig för ett stup men misshandlade mig innan. Alltså, nu när jag skriver det låter det så himla sjukt. ALLTSÅ HUR SVÅRT KAN DET VARA ATT HÅLLA MIG VAKEN?! Men i stunden är det omöjligt.

Och hur normalt är det här, mardrömmar varje natt? Att jag vet att jag drömmer men inte kan styra det. För det har man ju hört ( Och jag har sett inception? Haha. ), att man kan styra drömmar och man väl vet att man drömmer. Jag kan inte få det onda att försvinna. Jag kan inte få Det som gör illa mig att försvinna. Tänkte att en drömfångare skulle hjälpa men det är seriöst blivit värre sedan jag hängde upp den.

Alltså, vilka jäkla uppsatser jag har börjat skriva här. Men ärligt så gillar jag mer att skriva av mig än att prata just nu. Jag har sällan ork till att förklara det här för någon annan. Och jag pratar hellre med er än med en psykolog faktiskt. Många av er vet jag har varit med om liknande eller kanske to m samma sak.

Så, vad tror ni detta beror på? Jag har googlade och läste att stress och ångest kan göra att man har fler mardrömmar vilket är rätt logiskt och det är ju mitt problem. Men, mer då? Varför är det så verkligt och varför gör det så ont?

Jag förstår om jag låter helt galen och jag känner mig ärligt talat rätt galen numera.

18 thoughts on “Mardrömmar.

 1. Hur mår du? Har du mycket stress runt omkring dig? Jag drömmer mängder av mardrömmar när det är någonting som ligger och ”skaver” och även jag drabbas då och då av sömnparalyser, fruktansvärt rent ut sagt!! Tror varje gång att nu dör jag för det känns verkligen så. Kan inte andas och inte röra ens ett finger. Ögonen kan jag ibland öppna, men de blir nästan ännu mer panikartat då o_O Ibland hjälper det mig att skriva ner saker som oroar/stressar mig. Det kan hjälpa att få ner tankarna på ett papper och sen lämna dem där tills jag orkar/kan ta itu med dem.
  Hoppas det blir bättre!! Stor kram

 2. Usch vad otäckt med mardrömmar.. D:
  Jag har hört talas om att vissa drömmar har ett ”budskap”, som att de betyder något återspeglande i ens liv. Men vet inte om det är relevant. Annars kan det vara att det är mycket stress eller liknande. Det är ju oftast den som är boven i negativa sammanhang känns det som. :/
  Hoppas det blir bättre snart!

 3. Åh Mikaela jag blir så glad för minsta lilla (och största haha) uppdateringen du gör här. För vet du? Jag tror det hjälper dig mer än du anar att skriva av dig. Vare sig det är en pratig och babblig text eller en mer korrekt. Du startade inte bara datorn och tryckte play på första bästa vänner-avsnitt du hittade utan gick in här för att faktiskt göra något viktigt – att skriva. Att berätta. När du gick in här började du läka. Heja dig. Verkligen!! Sänder alla cyber-kramar som finns och önskar dig lycka till. Och vet du vad jag hade gjort? (ta tipset på fullaste allvar eller skratta åt det, your choice) .. Jag hade ställt en burk med pepparkakor vid sängen så alla hemska monster kan ta en om natten och bli snälla.

 4. Stress ångest depression socker gluten för lite grönsaker obearbetade trauman och upplevelser från barndomen odiagniostiserad sjukdom

  Blir dock orolig. Om din nuvarande psykolog inte fungerar så ska du byta tills du hittar rätt. Du måste verkligen hitta professionell hjälp. De är svårt men jag lovar det finns duktiga utbildade människor som kan hjälpa dig.

 5. Hej Keela!
  Jag har ju följt dig i många år nu Michaela så det känns som att en kompis skriver alla dessa sakerna… Jag har inte riktigt kommenterat om detta innan men nu känner jag att jag måste… Jag förstår att det för dig inte känns som att det är en kompis som skriver men för mig känns det som det och jag hoppas att du kan tolka mig på ett gott sätt när jag skriver det här.

  Alla går igenom saker i livet och är det något jag har lärt mig när det gäller psykiska problem är det att det är som en spiral.. När bollen väl börjar rulla så finns det ingenting som stoppar den. Sätter man inga stoppklossar för dessa typer av problem kommer det att fortsätta rulla.. Och det jobbiga som gäller alla psykiska problem är att det inte är någon annan än den personen som upplever dem som kan sätta stopp för dem. Jag vet att det kan upplevas som ett slag i ansiktet när någon säger ”det sitter bara i ditt huvud” osv osv men tyvärr är det sant… Men såklart är det inte något som är lätt att göra och som går över en natt… Det handlar om att man själv bestämmer sig för något och tillsammans med professionell hjälp tar sig igenom det. Och med detta vill jag poängtera att bara för att en person har titeln psykolog betyder det inte att den personen är en professionell psykolog. En duktig psykolog är någon som är med och lyssnar, som inte dömmer och som kan ställa ledande frågor och ger tips som leder till att man får ”nycklar” som man kan använda sig av för att ”låsa upp” sitt problem. Jag antar genom att du tycker att det är lättar för dig och ffa bättre för dig att prata med ”oss”/dina läsare om detta att du inte har möt en professionell psykolog. Och jag vet hur jobbigt det är att möta person efter person inom vård/psykiatrin som inte tar en på allvar/viftar lite med handen och säger att det löser sig/ger en tabletter men efter en tid kommer du komma till en eldsjäl som faktisk bryr sig. Det är tufft att kämpa sig dit men det är något jag verkligen tycker att du ska göra!

  Summan av kardemumman med all denna långa text är att jag verkligen hoppas att du blir bättre snart <3 Och med det vill jag verkligen poängtera att sättet för dig att bil bättre är inte genom att försöka bota det själv.. Det kanske går över efter en tid men det är så onödigt för dig att dra ut på det under så lång tid som det faktiskt kommer att ta! Gå till en psykolog eller en sömnspecialist! Börja meditera kanske eller gå till en mental tränare som hjälper dig att få kontroll över dina tankar! Det är jobbigt och läskigt i början men det kommer att vara värt det, jag lovar!

  Som jag skrev innan så hoppas jag verkligen inte att du tolkar mig på fel sätt genom denna kommentar. Jag menar bara väl för att jag bryr mig om dig <3 Kram på dig och lycka till <3

 6. Läste detta inlägg under förra veckan och kände mig tacksam över att det är länge sedan jag hade problem med mardrömmar. Men förra natten drömde jag mardrömmar hela natten. En hemsk dröm som vägrade släppa greppet om mig. Jag vaknade flera gånger och hoppades att natten skulle vara över snart men varje gång jag somnade om fortsatte den hemska drömmen. Det är så hemskt när det är så.
  Jag vet inte vad jag egentligen ville uppnå med denna kommentar mer än att jag hoppas att du snart får sova utan mardrömmar och att du snart hittar tillbaka till där du vill vara i livet <3

 7. Känner verkligen igen mig, sedan många år tillbaka består i princip alla mina drömmar av mardrömmar och jag kan inte heller förstå varför?? De har alltid funnits där och de känns så verkliga ibland att det kan förstöra hela dagen. Drömmarna är så sjuka så jag brukar aldrig berätta dem men att vid få undantag skriver jag de mindre sjuka till en av mina vänner så hjälper det lite för stunden även om drömmarna sedan fortsätter som vanligt och det går inte att hålla sig vaken för att undvika dem och att styra dem känns omöjligt. Förr eller senare kanske någon av oss lyckas kontrollera dem!!

  Kram!!

 8. asså jag har haft sömnparalyser och känt smärta i drömmarna i flera år nu. Känner igen mig i allt du skriver om detta och dina sömnsvårigheter, som att du skriver om en period jag hade för typ tre år sen då jag och min dåvarande pojkvän gjort slut på väldigt jobbiga grunder.. otroligt frustrerande och hemsk känsla att verkligen vilja hålla sig vaken men att det inte går, samtidigt som man är så jävla rädd för att somna om. Kunde när jag var yngre styra mina mardrömmar men numera kan jag bara styra så länge det är bra drömmar och ofta övergår drömmarna till hemska saker om jag i drömmen tänker, fan bara det inte blir obehagligt.. eller tänker jag på sömnparalyser kan jag nästan garantera att jag får en eller flera samma kväll.. är så otroligt obehagligt men ingen jag pratat med har förstått på riktigt vilken panik och skräck man verkligen känner, eller ens förstått vad jag pratat om.. skönt att inte vara ensam om än det int är något jag önskar att någon behöver uppleva..
  Jag har upptäckt att det går mycket i vågor, när jag mått dåligt har det varit hemskt.. flera gånger per natt och i flera veckor. man är helt slut och orkar ingenting, vilket gör att det blir värre och som en ond cirkel… fan vad jag skriver osammanhängande nu men alltså, i feel you. Har ibland, när jag mått riktigt dåligt och det varit såna perioder hållt på med självmedicinering, men det blir bara värre när man slutar med det…
  Tack för att du tar upp det här och är så ärlig och öppen! Min mail är öppen för dig om du vill ha någon som upplever samma saker som dig att bara prata eller gnälla och hata på livet..
  Hoppas att du hittar något som ger dig ro och att du kommer ur denna period. Styrkekramar i tusen!

 9. Hej keela ! När jag såg inlägget du skrev och läste klart den blev jag glad för att jag inte är den enda i världen som har problem med drömmarna. Men jag har ett annat problem med mina drömmar de liknar som dina . Jag kan inte komma ihåg vad min dröm handla om bara några delar, en del som jag kommer ihåg alltid är att jag inte kan röra mig jag känner att nån trycker ner mig och har svårt att andas och jag kämpar med att vakna upp. När jag väl vaknat upp somnar jag inte igen för att jag tror jag kommer dö om jag somnar. Jag vågar inte berätta det för nån av min vänner , jag har berättat för min mamma hon sa att jag bara hade jag skulle ta lugnt men jag är en blyg person som är lugn och göra bra av mina studier men nu förtiden är jag trött i skolan. För att jag oftast vaknar vid klockan tre på kvällen och vågar inte sömna om. Nu när jag skriver det här så har jag tårar för att jag inte har det själv och det finns nån där ute som har en kanska likadant mardröm. Du är min förblid ska du vet. Kan göra en inlägg om du någon för veta hir du kommer över det för jag behöver varklingen det jag går sista året i nian och snart börjar NP prov för mig. Ibland kan jag inte lägg mig på kvällen för att jag är rädd för att det inte ska hända mig igen vissa kvällar händer inte nån och vissa kvällar händer det.

 10. Hej! Led v sömnparalys nör jag var yngre. Drömmarna upphör inte förrens det som skaver i vardagslivet förändras. I mitt fall var det en osund relation, du beskriver nästan exakt samma som jag uoplevde även om det kan handla om något annat än en dålig kille.
  I allafall visste jag att jag var tvungen att ta itu med saken när jag stod på ett tak till ett sjukhus och valet var att hoppa eller stanna kvar. I drömmen hoppade jag och landade fast jag trodde jag skulle slå ihjäl mig.
  Drömmen talade om för mig genom att upprepa sitt tema i olika drömmar men alla med samma olustkänsla. Jag avslutade relationen och drömmarna lugnade ner sig. Kan säga som gammal tant ;-) 40 år och gift med 2 barn är jag glad att valde mig själv. Har inte varit en enda hemsk dröm på evigheter.

 11. Säg innan du går och lägger dig ”bismilla-hir-rahmanir-rahim” upprepa många gånger så att du kan säga det i drömmen, då kommer du vakna och maran kommer att försvinna. Hade mkt problem med mardrömmar men de har slutat nu :)

 12. Jag lider också av mardrömmar. De dyker upp när jag sover på rygg. Sover numera aldrig på rygg!

  Jag fick ett tips om man drömmer att någon tar sig in i huset/lägenheten, man ska då försöka ta sig upp i drömmen och möta ”vålnaden” som har tagit sig in. Det är nämligen du själv som kommer stå där. Och det är något ditt undermedvetna försöker säga till dig som du inte lyssnar på. Men om du möter ”vålnaden” i drömmen ansikte mot ansikte så kommer du få veta vad det är.

  Kan tillägga att jag är 38 år och har haft det så här sen i tonåren. Jag har själv aldrig lyckats möta vålnaden tyvärr.

 13. Hej!
  Har egentligen aldrig haft problem med mardrömmar i mitt liv. Men när jag tog tag i min ångest och depression så började jag äta venlafaxin (efter att testat setralin) och fick fruktansvärda mardrömmar.. verkliga, fruktansvärda. Vaknade tröttare än vad jag var när jag somnade för drömmarna var så jobbiga att uppleva. Visste ibland att jag sov men kunde inte väcka mig själv, hela kroppen var låst. Kändes som om kroppen var inlindad och kunde inte röra en muskel, fick kämpa allt vad jag hade för att vakna..Så för att kunna äta venlafaxin så behöver jag äta propavan som håller mig sovande samt gör att jag sover utan mardrömmar.

  Kanske inte alls är därför du har mardrömmar men ändå..

  Hoppas du mår bättre :)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *