girl-in-mirror

Angående inlägget där en tjej funderade på att skaffa en ätstörning för att gå ner i vikt ( Läs det här. ) ….

Jag fick otroligt många kommentarer från tjejer som faktiskt har och haft ätstörningar. Eftersom jag själv aldrig har velat skada mig själv eller svälta mig, så är det väldigt svårt för mig att sätta mig in i och förstå hur allvarligt det faktiskt är och hur svårt det är att ta sig ur. Därför vill jag, som många läsare skrev att jag borde, betona det lite extra. Hur allvarligt det faktiskt är. Det är ingenting att leka med och ingenting man borde ”skaffa” för att man vill gå ner i vikt. Det kan leda till allvarliga fel i kroppen, djupa depressioner, tvångstankar, i vissa fall även döden. Det är inte ”bara” att skaffa. Och det är inte ”bara” att ta sig ut. En ätstörning kan ta år att ta sig ur. Och det kan ha förstört din kropp förevigt. Välj istället att hitta en balans i livet. Ja, det tar längre tid, men det mycket bättre för kroppen och du blir inte sjuk.

Om det är fler av er därute som känner att en ätstörning är er sista utväg så borde ni verkliga prata med någon om det eller ta hjälp av någon som kan få er på mycket bättre tankar. Jag önskar att det fanns någonting jag kunde göra som gjorde att ni alla slutade ens tänka tanken på ätstörningar och att skada er själva. Det är så otroligt många som har en skev syn om sig själva. Speciellt när man har en ätstörning eller är påväg in i en. Stanna upp och tänk efter innan ni gör något dumt. Se till att få hjälp!

Om någon av er funderar på det och inte vill prata med någon ni känner så finns det jättebra sidor på internet där man kan chatta med människor eller ringa till dom som kan sånt här och som kan hjälpa en. Man kan vara helt anonym och dom har tystnadsplikt! T ex http://www.tjejjouren.se/ finns i hela Sverige och har en grym chat. Snälla, ge det en chans innan ni skadar er själva.

Dom har också jättemycket information om ätstörningar. Symptom, vad man kan göra för att bli frisk osv.
Här: http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/hur-mar-du/atstorningar-193

Ni är fantastiska allihopa, kasta inte bort era liv på att skada er själva.
Lots of love.

Kommentarer (1)
  • Mandiiz01

    Hej! Jag är 13år och har haft ätstörningar i ca 2år. En ätstörning är en psykisksjukdom och hur många vill ha en sjukdom? Jag har varit så mobbad i skolan och utfryst hemma att jag verkligen var beroende av någon som tyckte om mig att jag trodde att det var fel på mig så började jag kolla utsidan och märkte att jag hade lite fett här och där. Och då bestämde jag mig för att gå ner i vikt jag slutade äta frukost och maten i skolan och rasade i vikt. Sedan började jag äta mindre hemma. Och gick ner jätte mycket. Jag såg själv inte vad jag resultaten blev för jag växte extremt mycket då och det stod samma siffra på vågen. Jag bytte skola. Och fick fantastiska vänner men det hjälpte inte eftersom det är en psykisksjukdom. Men för ca 5månader sedan så blev jag tillsammans med världens bästa kille 🙂 Han har hjälpt mig sjukt mycket men jag är inte frisk än men jag har börjat inse att jag duger som jag är så till alla er som funderar på det och har det inse att ni faktiskt är underbara och vackra precis som ni är! Kram på er alla <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *