Sluta vara så självisk!

xxxa

Under min utbildning på Paulúns och med Martin Brunnberg som lärare dom här veckorna så har jag mer och mer insett något. Vi är så många som är otroligt själviska. Emot vem, undrar ni då. Jo, oss själva. Våra framtida jag!

Vi pratade rätt mycket om sjukdomar och andra problem under utbildningen. Hjärt – och kärlsjukdomar, benskörhet, diabetes, cancer osv. Vi har pratat om vad som påskyndar dom och vad som kan motverka. Vi äter massor med raffinerade kolhydrater, vi röker flera paket i veckan, vi dricker enorma mängder alkohol, vi äter sjukt mycket härdade fetter, vi utsätter oss för massa strålning, vi jojo-bantar och låter vikt påverka oss så mycket att vi ger oss in i ätstörningar som totalförstör kroppen. osv. osv. osv.

Förstår vi vad vi gör med våra framtida jag? Nu kanske allt detta känns OK. Vadå, vi känner ingen skillnad på våra kroppar om vi äter godis varje dag och ingen mat? Eller vi kanske inte känner någon skillnad nu fast vi röker ett paket om dagen? Eller att vi ALDRIG rör på oss? Eller kanske får vi anorexia och ökar chansen för benskörhet otroligt mycket och bryter ner kroppen helt. Kanske känns det inte som att det spelar någon roll för stunden. Men tänk vad det ger vår framtid för förutsättningar? Tänk vad det gör i längden.

Det vi gör att förstöra för oss själva. Vi förkortar våra liv och vi ökar risken för fruktansvärda besvär och sjukdomar. Jag har kommit långt på dessa 1,5 åren som träning varit min livsstil, men jag känner att jag har kommit ännu längre nu. Jag vill inte förstöra min kropp. Jag vill ha ett långt, friskt, hälsosamt och lyckligt liv. Jag gör min kropp och mig själv en tjänst genom att träna och röra på mig. Jag gör min kropp en tjänst genom att minimera mitt sockerintag. Och jag gör min kropp en tjänst genom att varken röka eller dricka.

Jag säger inte att man aldrig ska göra något av detta! Jag äter t ex godis på lördagar ju : ) Och ibland äter jag glass, ibland vitt bröd, ibland chips, ibland snabbmat som pizza och hamburgare osv. Men att välja det hälsosammare alternativet 70% av tiden istället för väldigt sällan skulle göra otroligt mycket för vår hälsa! För mig skulle det inte fungera att utesluta något, men att trappa ner för hälsans skull ser jag bara som en investering i mig själv.

Investera i era framtider!!! Den kan göra stor skillnad bara att låta bli oboy på morgonen och dricka vatten istället och ta trapporna och inte hissen. : )  Man måste börja någonstans.

Jag har aldrig insett hur viktigt det är med näring och kost tidigare. Halva mitt liv har ju bestått utav socker. I mängder. Jag önskar att fler förstod! Jag önskar att något berättat för mig! Jag önskar att det var ett måste i grundskolan så att alla insåg hur viktigt det är att äta och att äta rätt. Det skulle minska risk för massa saker tror jag. Folk saknar kunskapen helt enkelt. Vuxna som barn. Och det är ju inte lätt för barn som kanske har lite koll och tvinga sina föräldrar att laga bättre mat direkt. Istället blir det frysta fiskpinnar och pulvermos ( vilket kan det vara supergott, men kanske inte är det allra näringsrika och bästa man kan äta. ) Sen har många inte tid heller. Men jag önskar också att man tog sig mer tid till mat och kost.

INVESTERA I ER SJÄLVA. Den kanske låter supertråkigt, men era framtida jag, och ni, kommer verkligen att uppskatta det : )

Kommentarer (1)
  • Hanna

    Viktigt att komma ihåg att animaliska produkter är fullproppat med hormoner, mättat fett och andra saker som ökar risken för både cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar mm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *