TAGGA TRÄNINGSPASS.

thursday
Sport-bh / Shaker / Hörlurar / Aminosyror

YUUHU!
Idag är jag rätt otaggad på att träna, men jag tror att det kommer bli bra så fort jag kommer dit. Det brukar bli så i alla fall : ) Jag tänkte gå dit och köra axlar + mage vilket är mitt favoritpass! Det gör det hela lite roligare. Jag har inte kunnat springa så mycket den senaste veckan då min höft har börjat krångla himla mycket. Förmodligen för att jag aldrig sprungit i hela mitt liv och sen helt plötsligt började springa flera mil i veckan.. Haha! Jag är verkligen en allt eller inget-person. Så nu vilar jag lite från löpningen och kör mycket crosstrainer och cirkelpass med styrka istället : )

Posted in: Keela - träning
Kommentarer (1)
 • Evy

  Ett tips om du får ont i höften när du springer är att stretcha höftböjarna mer. Enkelt förklarat beror smärta i området kring höften på för korta (ihopdragna) eller för stela (orörliga) höftböjarna. En vanlig orsak till detta är vår livsstil där vi spenderar enormt mycket tid framför datorn, sittandes i en framåtlutad position. När vi sitter ner drar höftböjarna ihop sig och tvingar man en muskel att befinna sig i ett förkortat läge under lång tid kommer muskeln tillslut att anpassa sig = vi får svårt att räta ut höften utan att uppleva att det drar eller smärtar. Korta höftböjare förflyttar kroppens tyngdpunkt (eftersom korta höftböjare drar vår överkropp framåt) vilket i sin tur innebär att trycket på leder och muskler förändras. Det i sin tur leder till obalans i muskulaturen och svårigheter att aktivera rätt muskler. Den onaturliga hållningen aktiverar ju helt andra muskler, så medan dessa muskler stärks blir andra svagare och vi får allt svårare att aktivera rätt muskel i en rörelse. De starkare musklerna går helt enkelt in och ”tar över” när det blir tungt (kroppen är – tyvärr – väldigt bekväm av sig på det sättet).
  Anyhow, sittandet i sig stressar alltså höftböjarna och vänjer dem vid att befinna sig i ett förkortat, spänt tillstånd. Lägg till löpning i den ekvationen så är det bara en tidsfråga innan man får ont. En av höftextensorernas funktioner är att lyfta benet så de används i varje steg vi tar. Att det är ansträngande att sträcka ut dem ordentligt på grund av stelhet, samtidigt som de är svaga p.g.a. förändrad tyngdpunkt och avlastning från starkare muskler gör att kraven som löpningen ställer blir väldigt stora. Att då höja träningsintensiteten väldigt mycket på kort tid resulterar i att höftböjarna blir överansträngda och svarar med att göra ont.
  Sorry för värsta utläggningen, haha! Tycker själv det är lättare att förstå någonting om jag också vet hur och varför, så tänkte att andra kanske känner likadant. För de flesta funkar följande lösningar:
  1) vila från krävande löpning och allt som gör ont, en överansträngd muskel måste först och främst vila! 2) stretcha höftböjarna varje dag, eller aa, så ofta du vill men det går ju snabbare om man gör det dagligen. Undvik en onaturlig svank för en mer effektiv stretch. 3) stärk höftböjarna med t.ex. olika former av benlyft. Ha dock i åtanke att det är vanligare att man är kort än att man är svag. För att träna höftböjarna måste vi ju böja dem och försätta dem i den förkortade positionen vi vill undvika, så ta det lugnt med styrkan och fokusera främst på att stretcha.
  För att testa om du verkligen är stel, googla Thomas test.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *